Aankoopadvies - Fret


fretten Levensverwachting
De levensverwachting van de fret is vergelijkbaar met maar toch iets lager dan dat van de kat, namelijk 6 tot 10 jaar. Ze kunnen echter ook 15 jaar oud worden, wat vergelijkbaar is met het gemiddelde van de kat.

Socialisatie
Een fret is een geschikt huisdier als deze van jongs af aan nauw in contact komt met mensen. Ze moeten dus van jong af aan al veel in mensenhanden zijn geweest wil het later een fijn gezelschapsdier kunnen zijn. Om die reden kan een fret het beste op de leeftijd van 6 of 7 weken in huis genomen worden.

Kinderen
Fretten zijn, aangezien ze nogal eens hard kunnen bijten en bovendien niet snel los laten, geen geschikt huisdier voor kleine kinderen. Fretten zijn overigens heuse slaapkoppen en kunnen per dag wel 20 uur slapen. Tijdens de slaap dienen fretten uiteraard met rust gelaten te worden, wat tevens nog een bijkomende reden is waarom dit dier voor kinderen minder geschikt is. Alhoewel de fret een dagdier is zijn ze voornamelijk tegen het invallen van de schemer actief.

Andere huisdieren
Over het algemeen zijn fretten niet bang voor andere honden en katten. Doordat het van nature jagers zijn kunnen ze echter beter niet in huis genomen worden wanneer u al kleine knaagdieren en/of vogels in huis heeft.

Gezelschap
Doordat fretten van nature solitaire dieren zijn kunnen ze goed alleen leven. Door domesticatie is het gedrag van de fret aangepast en socialer geworden. Daardoor stellen ze gezelschap heel goed op prijs. Het is echter wel beter om niet al te veel fretten samen te houden.

Karakteristieke geur
Verder staan fretten enorm bekend om hun karakteristieke en duidelijke geur die zij verspreiden. Met name de mannetjes veroorzaken een sterke geur in de omgeving. Fretten kunnen bij angst ook hun anaalkliertjes legen, waardoor een stinkende substantie achtergelaten wordt. De Latijnse naam van de fret (Mustela putorius furo) betekent vrij vertaald niet voor niets 'stinkende muizendodende dief'. De vervelende geur kan een reden zijn om dit dier niet in huis te nemen.

Mannetje of vrouwtje?
Mannetjes zijn aanzienlijk groter dan de vrouwtjes. De vrouwtjes zijn op hun beurt weer meestal wat actiever en iets temperamentvoller. Fretten waarmee niet wordt gefokt, worden vrijwel altijd gecastreerd. Bij de mannetjes vermindert daardoor hun karakteristieke geur en bij vrouwtjes wordt ziekte, de zogenoemde beenmergdepressie door het veelvuldig loops zijn, met een sterilisatie voorkomen.

Verzorging
Over het algemeen hebben fretten weinig verzorging nodig. De fret heeft wel specifieke behoeften op gebied van huisvesting en diervoeding. Meer informatie over de voeding en verzorging van fretten kunt u hier vinden.

Zaken waarmee u rekening dient te houden
Fretten zijn enorm actieve, nieuwsgierige en heel intelligente dieren. Ze vinden het reuze leuk om spulletjes te stelen en te verstoppen, maar kunnen ook goed hun naam leren herkennen. Een leuke en nuttige wetenswaardigheid is het feit dat de griep die bij mensen voorkomt ook bij onze fretten aanleiding kan geven tot griep. Andersom geldt overigens hetzelfde: als een fret griep heeft kunnen ook mensen besmet worden en griep krijgen. De symptomen bij de fret zijn overigens vergelijkbaar met de symptomen bij de mens. Fretten zijn erg gevoelig voor hondenziekte. Om te voorkomen dat de fret bijvoorbeeld via de hond besmet raakt, is het aan te raden om de fret hiertegen jaarlijks te vaccineren.

Kosten
Wat onderhoud betreft zijn fretten zeker niet de duurste dieren. Wel moet rekening gehouden worden met medische kosten voor de jaarlijkse vaccinatie, sterilisatie, castratie en eventuele behandeling bij ziekte.

Waar dien ik bij de aanschaf op te letten?
Een fret wordt het liefst op de leeftijd van 6 tot 7 weken in huis genomen zodat de fret goed gesocialiseerd kan worden zodat het op latere leeftijd een fijn huisdier is. Uiteraard moet bij aanschaf natuurlijk ook op de algemene gezondheid gelet worden.